Choď na obsah Choď na menu
 


Otázky a odpovede ohľadom menštruácie

24. 8. 2011

 

Ak si práve dostala menštruáciu, alebo na ňu ešte len čakáš, tento článok je presne pre teba. Nájdeš tu  tvoje otázky, moje odpovede

Čo robiť keď ju dostanem v škole a nebudem mať pri sebe vložky?

Hlavne nepanikár. Na WC si do nohavičiek poskladaj toaleťák, čiastočne tol poslúži pretože na začiatku menštruácie je krvácanie slabšie. Prípadne sa popýtaj spolužiačok, či nejaká z nich nemá pri sebe vložku.

 

Na čo je dobrý menštruačný kalendár?

Ak si jednotlivé menštruácie budeš zapisovať (dátum, intenzita krvácania) zistíš približný systém na ktorý si navyklo tvoje telo. Navyše budeš vedieť kedy môžeš menzes zase očakávať.

 

Ako dlho trvá menštruačný cyklus?

Menštruačný cyklus je doba od začiatku jednej menštruácie k začiatku druhej. Normálny trvá tak od 21 do 35 dní ale zvyčajne je to 28 dní.

 

Kedy to už dostanem?

Normálny vek na prvú menštruáciu je zvyčajne od 9 do 14 rokov. Väčšina báb ju dostáva keď má 12 alebo 13. Dá sa to ľahko určiť, podľa toho kedy ju mala tvoja mama. Ak ešte v 16 nemáš menzes mala by si zájsť sa gynekológom.

 

Čo je intímka?

Intímky sa používajú v období medzi jednotlivými menštruáciami. Sú dobré aj na silný výtok alebo pri nepravidelnej menštruácií.

 

Ak nedostanem menštruáciu, znamená to že som tehotná?

Môže to znamenať tehotenstvo, ale nemusí...Hlavne v začiatkoch menštruácie, je prvé dva roky menštruácia nepravidelná. Pokiaľ si ešte nikdy nemala pohlavný styk, alebo nechránený tak sa nemusíš ničoho obávať. U mladých dievčať je prirodzené že menštruácia sa nedostaví presne na čas. :)

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Otázka

(Rebeka0724, 9. 4. 2017 15:40)

Prosím Vás. Mám 11 rokov a asi som dostala menstruáciu. Neviem či to je prave menštruácia, ale asi.
Včera som mala niečo hnedé na nohavičkách. Zo začiatku som o tom nikomu nepovedala. Nieje to ani veľmi krv, je to do tmavo hnedej az čiernej. Babka mi kúpila vložky a sestra mi niečo povedala. Ale nieje to veľmi uzitocne. Nič také o menzese. OTÁZKA: Ako by som si mohla zvyknúť na vložky? Je mi to veľmi nepríjemné, neviem s tým chodiť, celý deň ležím. Naozaj veľmi neprijemné. :(