Choď na obsah Choď na menu
 


Krásne bronzová

28. 6. 2012

 

 

562293_454286571248745_1869002743_n.jpg

 

Asi všetky túžime byť krásne do hneda opálené a to najmä v lete. Nieje to však len tak. Čo treba dodržať a čomu sa vyhýbať? Čítaj. ;)


 

Správny opaľovací krém

Pre výber správneho faktoru opaľovacieho krému, je treba zistiť aký máš fototyp pleti

 

 

Čo je fototyp? Fototyp predstavuje kvalitu odpovede človeka na pôsobenie slnečných lúčov.

Prvým fototypom je vysoko zraniteľná pleť. Vždy sa spáli a má sklon k alergii na slnko, vôbec sa neopáli. Tento fototyp majú albíni. (biele vlasy,obočie) a ľudia s ryšavými vlasmi a veľmi svetlou pleťou.  Treba používať faktor 40.

Druhý fototyp je veľmi citlivý na slnko. Rýchlo sa spáli a sčervená, no červené opálenie časom zhnedne. Majú ho blondínky/blonďáci so svetlou pleťou. Zo začiatku sa treba natierať krémom s ochranným faktorom 40, neskôr keď sa pokožka opáli stačí 15.

Do tretej skupiny patrí najviac ľudí. Sú to ľudia s normálnou pleťou. Majú väčšinou špinavé blond až svetlo hnedé vlasy, občas nejaká peha a mierne hnedkastá pokožka.Zo začiatku by sa mali chrániť faktorom 20, neskôr už len 12.

Do poslednej skupiny patria ľudia so silnou pigmentáciou pleti, sú odolný voči slnečnému žiareniu. Majúi tmavé hnedé až čierne vlasy a hnedú pokožku..Skoro nikdy sa nespália a cih prirodzená ochrana pred slnkom trvá 40 minút. Ak ste na slnku dlhšie, mali by ste sa chrániť faktorom 12, neskôr už len 2.

 

 

Natieraš sa priamo keď dorazíš na pláž? Chyba! Opalovací krém začína pôsoboiť cca po 30tich minútach. Preto sa natri už keď odchádzaš z domu.  Natieraj sa po každom kúpaní, pretože vodou a potením účinky "opalovákov" slabnú.

 

Najviac na slnku trpia ramená, chrbát, kolená, lakte a nohy. Nezabúdaj ani na tvár! Tú si vždy natri o niečo vyšším faktorom než ostatné časti tela. Špeciálne si daj pozor na znamienka a jazvy.

 

Rada na záver: Slnko je medzi 11.-15. hodinou naozaj silné a preto sa radšej opaluj až neskôr, alebo v tomto čase zostaň v chládku, či pod slnečníkom.